34 faktaa minusta

by Tiia

Vietin viime viikolla syntymäpäivääni ja sen kunniaksi haluan kertoa ikäni verran faktoja itsestäni. Mielestäni on aina kiva oppia ruudun takana olevasta henkilöstä hieman enemmän kuin pelkän pintaraapaisun verran, joten ehkä sinäkin opit nyt jotain uutta minusta. 🙂

1. Ajattelen, että jokainen luonnolliseen tapaan syntyvä valitsee itse itselleen sen päivän, jona haluaa kohdata tämän ihmeellisen maailman.

Minä päätin syntyä maaliskuun alussa, kevään kynnyksellä. Ehkä siksi kevät on itselleni niin voimallista aikaa: ylipäänsä omassa mielessäni vuodenkierto alkaa aina keväästä, kun kaikki uusi on vielä puhtaana edessä. Onko siis ihanampaa ajankohtaa syntymäpäivälle kuin kevät!

2. Kevääseen liittyen todettakoon vielä, että rakastan kirsikankukkia! Kurkkaa vaikka tämä postaus, niin tiedät miksi.

3. Nälkä iskee minuun kirjaimellisesti hetkessä! Kysyttäessä saatan sanoa, ettei minulla ole tällä hetkellä yhtään nälkä, mutta yhtäkkiä kahden minuutin kuluttua tuntuu kuin olisin nääntymäisilläni.

4. Inhoan ruoanlaittoa ja tästä syystä en myöskään osaa tehdä sitä. Osaan ainoastaan paistaa munakkaan ja tehdä pari erilaista hyvää salaattia, siinäpä se. Siksi esimerkiksi ajatus yhteiskokkailusta kuulostaa kaikkea muuta kuin houkuttelevalta. (Ilomielin kyllä syön hyvää ruokaa, sillä olen hedonisti ja rakastan nautiskelua – haluan vain, että joku muu on valmistanut sen.)

5. En ole ottanut aurinkoa sen jälkeen, kun paloin pahasti vuonna 2016 ollessamme häämatkallamme. Olen palanut elämäni aikana liian monta kertaa, mutta tuo oli sen verran raju palaminen, että pelästyin toden teolla. En taida enää edes omistaa minkäänlaista uimapukua tai bikineitä.

6. Intuitioni on sanonut jo pitkän aikaa – useamman vuoden ellei kauemminkin – että jossain vaiheessa työskentelen jonkin luovan asian parissa.

En vielä tiedä, mitä se on, mutta jollain tapaa se liittyy itseilmaisuun: käsityöt, savenvalanta, valokuvaus, kirjoittaminen… Toisaalta, kyllähän tämä blogikin on omanlaistaan itseilmaisua – ehkä tämä on yksi väylä toteuttaa itseäni myös ammatillisesti.

7. Minulla on napakoru. En tosin muista, että minulla on se, ja välillä yllätyn, kun huomaan sen navassani. (Eihän se ole ollutkaan minulla kuin vasta 18 vuotta.)

8. Nukun aina kyljelläni, ja tästä syystä peitän AINA nukkumaan käydessäni vapaana olevan korvan peitolla. Ai miksi? Siksi, ettei korvaan yön aikana vain mene mikään ötökkä! Jep. Kun on kerran lapsena nähnyt elokuvan, jossa tapahtui tuolla tavalla, ötökkäpelko on saanut aivan uudet ulottuvuudet.

9. Osittain tämä aihe on edelleen tabu, vaikka elämme jo 2020-lukua. En halua lapsia.

En ole koskaan halunnut, ja tiedän, ettei mieleni tästä myöskään muutu. Ei, vaikka moni on ollut tiukasti sitä mieltä, ettei tällainen päätös voi olla lopullinen, saati minun itseni päätettävissä. En vain ymmärrä, miksi vapaaehtoista lapsettomuutta kummastellaan ja pidetään luonnottomana, kun puolestaan lapsihaaveita ei lähes koskaan kyseenalaisteta – olipa henkilö sovelias vanhemmaksi tai ei. En edes jaksa laskea, kuinka monta kertaa olen kuullut senkin ”perustelun”, että naisen tehtävä on synnyttää jälkeläisiä, sillä muuten ei ole oikea nainen.

Vaikka itse en halua lapsia, myötätuntoni on silti kaikkien niiden puolella, jotka eivät toiveistaan huolimatta saa lasta, oli syy mikä tahansa.

10. Kun luen kirjaa, minun täytyy aina joka luvun alussa katsoa, kuinka monen sivun mittainen se on. En nimittäin mielelläni jätä lukua kesken kuin äärimmäisessä pakossa – kuten illalla, kun silmät eivät meinaa enää pysyä auki.

11. Olen ollut monta vuotta todella herkkä kaikenlaisille hajusteille.

Moni voimakas tuoksu on saattanut laukaista pahan migreenikohtauksen, joten siksi en ole käyttänyt minkäänlaista hajuvettäkään lähemmäs viiteen vuoteen.

Nyt olen kuitenkin huomannut, että kestän tietynlaisia tuoksuja paremmin kuin ennen. Sainkin mieheltäni synttärilahjaksi hajuveden, jota olen käynyt nuuskuttelemassa tavaratalon parfyymipisteellä aina aika ajoin. Tuoksuni on Byredon Bal d’Afrique.

12. Hiuksen (pahimmassa tapauksessa useamman) näkeminen hotellihuoneessa ällöttää minua suunnattomasti. Pahinta on, jos näen sellaisen sängyssä tai kylpypyyhkeessä.

13. Olen opetellut olemaan rohkeammin minä, ja myös ilmaisemaan oman mielipiteeni. Silti tunnistan edelleen tietyt tilanteet ja tietyntyyppiset henkilöt, joiden seurassa koen helpommaksi myötäillä heidän sanojaan kuin ilmaista oma, usein eriävä mielipiteeni.

14. Inhoan märkiä pyyhkeitä! Siksi vaihdan keittiö- ja käsipyyhkeet todella usein.

15. Olen tänä vuonna käynyt ruokakaupassa tasan kaksi kertaa.

16. Olen huono sietämään epävarmuutta, ja alan myös helposti stressata pieniäkin asioita hieman liian voimakkaasti.

Mitä suuremmasta epävarmuutta aiheuttavasta asiasta on kyse, sitä pahempia kauhukuvia maalaan helposti mielessäni. Ei ehkä se paras asia, etenkin kun tavoitteeni on kehittää muun muassa omaa liiketoimintaani, joka taatusti tuo mukanaan myös epävarmuutta.

17. Olen ollut koko ikäni farkkutyttö, mutta nyt huomaan yhtäkkiä siirtyneeni mekko- ja hametytöksi! Olen viimeksi käyttänyt farkkuja yhden kerran joskus syksyllä, ja silloin jo huomasin, etteivät ne tällä hetkellä tunnu yhtään minulta. Mielenkiintoinen muutos, enkä edes tiedä, mikä siihen on ollut syynä.

18. Lempijuomiani ovat vesi, vihreä tee ja samppanja – niillä pärjäisin hyvin koko loppuelämäni.

19. Tarvitsen sosiaalisten tilanteiden vastapainoksi myös yksinoloa. Jos esimerkiksi lyhyen ajan sisällä on paljon menoja sekä kohtaamisia ihmisten kanssa, saatan tarvita jopa useamman päivän, etten tapaa ketään.

20. Lomamatkoilla haluan ehdottomasti yöpyä hotellissa mieluummin kuin Airbnb:ssä. Haluan saada palvelua ja nauttia lomasta huolettomasti tietäen, että huone siistitään joka päivä.

21. En ole koskaan ollut notkea, mutta kiitos säännöllisen yinjoogan saan nykyisin varpaistani kiinni suorin jaloin.

Pikku juttu ehkä jollekin muulle, mutta itselleni suuri saavutus! On ollut ihanaa huomata kehitys, joka on syntynyt pitkien, syvien venytysten ansiosta. Ylipäänsä yinjoogan jälkeen on aina mitä ihanin olo, ja keho tuntuu todella rennolta ja elinvoimaiselta.

22. Mieheni sanoo, että minua ymmärtääkseen pitäisi välillä olla käytössä suomi-Tiia-suomi -sanakirja. Kotona käytän asioista harvoin niiden oikeita nimiä, sillä koen sen jotenkin tylsäksi. Arvaatko, mitä omassa puheessani tarkoittavat esimerkiksi sanat käpy, tupsut, vompatit, nöpöskä, tulpsu tai risu?

23. Keho ja mieli rakastavat rutiineja. Siksi olen luonut sekä aamuihin että iltoihin rutiinit, jotka toimivat itselläni. Iltarutiineistani voit lukea täältä, mutta aamurutiinini on seuraavanlainen: Heti herättyäni juon kaksi isoa lasillista vettä, sillä olen aamuisin aina todella janoinen. Vedenjuonti paitsi piristää aineenvaihduntaa myös poistaa yön aikana kehoon kertyneet ”myrkyt”. Tämän jälkeen venyttelen ja herättelen selkärangan, sillä olen huomannut rangan liikkuvuudella olevan suuri merkitys yleiseen vireyteeni.

Aamumeditaatiosta en luovu mistään hinnasta, ja seuraavaksi onkin sen vuoro. Meditoin täysin intuition ja fiiliksen mukaan, ja pituudeltaan se voi olla mitä tahansa viidestä minuutista puoleen tuntiin. Koska kevät ja aikaiset auringonnousut ovat vihdoin jälleen täällä, meditaation jälkeen lähden usein vielä aamulenkille. Talven pimeimpään aikaan lenkin korvaa usein hitaasti nautiskeltu teekupponen.

Näiden jälkeen vielä suihku, meikkaus ja aamiainen, ja olen valmis uuteen päivään! (Some, uutiset tai meilien tsekkaus eivät kuulu aamun ensimmäisiin hetkiini, vaan niiden aika on usein vasta aamiaisen jälkeen.)

24. En tykkää sienistä, sillä ne ovat mielestäni liian eläviä ja tästä syystä myös epäilyttäviä.

25. Olen jälleen ottanut käyttööni parhaimman ryppyvoiteen eli aurinkosuojan.

Käytän kasvoillani fysikaalista aurinkosuojaa näistä kevään ensimmäisistä aurinkoisista päivistä lähtien. Postauksen parhaista aurinkosuojista löydät täältä.

26. Haaveilen matkasta Afrikkaan – Keniaan, Botswanaan, Etelä-Afrikkaan tai Tansaniaan – sillä yksi suurimmista toiveistani on nähdä norsuja niiden luonnollisessa elinympäristössä. Alan varmasti itkeä, jos näen joskus norsunpoikasen livenä!

27. Minulla on kyky nähdä kauneutta pienimmissä ja yksinkertaisimmissakin asioissa. Tuo on taito, josta olen äärettömän kiitollinen, sillä se tuo mukanaan niin paljon hyvää.

28. Uskon ajatusten voimaan ja ylipäänsä ajatukseen siitä, että se, mihin keskität huomiosi ja energiasi myös lisääntyy elämässäsi. En ole kuitenkaan niin naiivi, että luulisin kaikkien ajatusteni yhtäkkiä muuttuvan todeksi. Uskon pikemmin, että hyvä vetää puoleensa hyvää ja siksi haluan muun muassa olla kohtelias ja ystävällinen muita kohtaan – näin saan usein samanlaista kohtelua myös itse.

29. Rakastan pyykinpesua ja etenkin niiden ripustamista kuivumaan.

30. Olen alkanut opiskella omatoimisesti japania.

Osaan ennestään vain yksittäisiä sanoja ja lausahduksia, mutta nyt haluan vihdoin oppia paitsi puhumaan myös lukemaan kirjoitusmerkkejä eli hiraganoja, katakanoja ja kanjeja.

Japani on sielunmaani, joten kielen avulla toivon pääseväni jossain vaiheessa kurkistamaan hitusen syvemmälle sen kiehtovaan kulttuuriin.

31. Kotona olen aina villasukat jalassa. Talvipakkasilla saatan tarvita jopa kolmet sukat päällekkäin, mutta kesällä pärjää hyvin hieman ohuemmilla sukilla. Vaikka nykyisin nukunkin alasti, villasukista en silti luovu edes öisin.

32. Rakastan merenrantoja, mutta kammoksun ajatusta meren syvyyksiin joutumisesta. Aaltojen jatkuva liike niiden osuessa rantakallioihin tai -hiekkaan on mielestäni yksi rauhoittavimmista ja meditatiivisimmista äänistä sekä näyistä.

33. En enää halua viettää aikaani sellaisten henkilöiden seurassa, joiden ainoa ulosanti on pelkkää valitusta ja negatiivista marmatusta.

34. Tunnen joka päivä syvää kiitollisuutta, ja esimerkiksi aamumeditaation aikana olen aina kiitollinen siitä, että saan jälleen elää ja kokea tuon uuden aamun.

Elämä on ihmeellinen, mutta myös arvaamaton – siksi en ota mitään itsestäänselvyytenä, vaan yritän parhaani mukaan nauttia ja elää hetkessä. Tuon sisäistettyäni kaikki on yhtäkkiä näyttäytynyt paljon syvemmin: värit hehkuvat kirkkaammin, ja jopa hennot viivat piirtyvät selkeämmin esiin.

Kiitos, jos jaksoit lukea tänne asti. <3 Opitko jotain uutta minusta tai löysitkö mitään yhtäläisyyksiä?

Lisää luettavaa

Leave a Comment

Sivusto käyttää evästeitä. “Hyväksy”-nappia painamalla hyväksyt evästeiden käytön. Evästeet tekevät sivuston käyttämisestä helppoa, nopeaa ja käyttäjäystävällistä. Hyväksy Lue lisää