Parhaat aurinkosuojat + seerumivinkki kesään

by Tiia

Varmasti sinäkin olet ollut ihan fiiliksissä tästä säästä! Mikä ihana valo ja lämpö meitä nyt helliikään. On niin hassua, että vielä maanantaina kuljin ulkona villakangastakissa, mutta jo seuraavana päivänä lähdin liikenteeseen T-paidassa ja paljain säärin – only in Finland. 🙂

Aurinko armas, kippuravarvas: vaikka talven kohmettamaa kehoa tekeekin mieli lämmitellä auringon hyväilevien säteiden alla, on villakerroksista esiin kuorittu iho todella herkkä. Kuvittele esimerkiksi miltä tuntuisi, jos olisit täydessä pilkkopimeydessä ja yhtäkkiä silmiesi eteen sytyttetäisiin mitä kirkkain valo – ei kovin hyvältä. Kärjistettynä iho kokee saman efektin, kun se paljastetaan reilusti yli puolen vuoden tauon jälkeen mitä kirkkaimmalle ja polttavimmalle valolle. Ei mene kuin hetki, ja nahka alkaa punoittaa ja illalla nukkumaan käydessä hyvää asentoa on vaikea löytää, sillä iho saattaa olla suorastaan kivulias.

Koska harva meistä haluaa nauttia kesän lämmöstä pitkin hihoin tai lahkein, on aurinkosuoja vaatetuksen ja varjon lisäksi ykköskeino suojata ihoa.

Postauksen lopussa kerron omat lempiaurinkosuojani sekä yhden ihanan seerumivinkin, joka sopii täydellisesti kesään. Sitä ennen kuitenkin muutama sananen aurinkosuojista ylipäänsä.

Olet varmasti kuullut termit fysikaalinen ja kemiallinen aurinkosuoja. Merkittävin ero näiden kahden välillä on se, että fysikaalinen (eli luonnonkosmetiikan) aurinkosuoja heijastaa UV-säteilyn pois iholta, kun taas kemiallinen (eli synteettinen) suoja imee UV-säteilyn itseensä.

Fysikaalinen aurinkosuoja

Fysikaalinen aurinkosuora sisältää luonnollisia mineraalifilttereitä eli titaanioksidia ja sinkkioksidia (löytyy inci-listalta nimillä zinc oxide ja titanium dioxide). Nämä muodostavat ihon pinnalle suojaavan kalvon, joka heijastaa UVA- ja UVB-säteet pois peilin tavoin – aurinkosuoja ei siis imeydy ihoon.

Fysikaalinen suoja toimii heti levittämisen jälkeen, ja se säilyttää tehonsa hyvin myös vedessä. Koska fysikaalisten aurinkosuojien raaka-aineet ovat peräisin luonnollisista lähteistä, ne eivät ole haitallisia ympäristölle eivätkä näin ollen myöskään saastuta vesistöjä.

Koska fysikaalinen aurinkosuoja tekee ihon pinnalle suojaavan kalvon, on sille tyypillistä, että se saattaa näkyä vaaleana, himmeänä pintana. Suojan puhdistaminen voi siksi olla hieman haastavampaa, mutta kasvoilta sen saa poistettua helposti öljypohjaisella puhdistusaineella. Vartalolla voi halutessaan käyttää suihkugeelin tai -saippuan lisäksi pehmeää vartalosientä.

Fysikaaliset aurinkosuojat ovat yleisesti hyvin siedettyjä, ja ne sopivat myös herkkäihoisille. Ne eivät myöskään sisällä nanoteknologiaa, sillä nanomuotoiset mineraalipartikkelit ovat kiellettyjä sertifioidussa luonnonkosmetiikassa. (Lähde)

Kemiallinen aurinkosuoja

Kemialliset aurinkosuojafiltterit imeytyvät ihon läpi ja muodostavat suodattavan kerroksen, joka imee UV-säteilyä itseensä. Suojan muodostumista joutuu kuitenkin odottelemaan noin puolen tunnin ajan. Kemiallinen filtteri muuntaa UV-säteet lämpöenergiaksi, joka puolestaan muuntuu ihoa vanhentaviksi vapaiksi radikaaleiksi.

Kemiallinen aurinkosuoja sisältää erilaisia terveyteen, hormonitoimintaan sekä ympäristöön haitallisesti vaikuttavia UV-filttereitä sekä kemikaaleja. Niistä myös irtoaa erityisesti vesistöjä saastuttavia nanopartikkeleita, joiden tiedetään tuhonneen useita koralliriuttoja. Kemiallinen suoja saattaa aiheuttaa myös ihoärsytystä ja allergisia reaktioita.

Arvaat varmasti jo kumman aurinkosuojan puolesta minä puhun.

Koska fysikaalinen aurinkosuoja on kaikella tapaa niin paljon parempi, suosittelen valitsemaan sen, vaikket muuten haluaisikaan käyttää luonnonkosmetiikkaa. Myös Säteilyturvakeskus suosittelee yli kaksivuotiaille lapsille nimenomaan fysikaalista aurinkosuojaa.

Ihon ja silmien suojautumistarve alkaa, kun UV-indeksi, eli auringon ultraviolettisäteilyä kuvaava luku, on yli 3. Vaikka kevättalvella tai alkukeväästä UV-indeksi ei nouse välttämättä vielä tuolle tasolle, otan itse kasvojen aurinkosuojan käyttöön jo silloin. Vartalolle puolestaan levittelen aurinkosuojaa heti siitä päivästä lähtien, kun kaivaudun esiin villapaidan uumenista.

Alla listattuna parhaat aurinkosuojat sekä yksi aivan huikea seerumi!

Alga Maris: Olen käyttänyt Alga Marisin tuotteita nyt muutamana kesänä, ja voin vakuuttaa, että ne ovat fysikaalisten aurinkosuojien parhaimmistoa! SPF 30 -versiot tuoksuvat hieman kookokselle, ja vaikken itse ole millään tapaa kookoksen ystävä, ei tuoksu ole silti häiritsevä. SPF 50 -tuotteet ovat puolestaan hajusteettomia. Kaikki Alga Marisin aurinkosuojat ovat vedenkestäviä.

Alga Maris, Aurinkovoide kasvoille, SPF 30

Tämä kasvojen aurinkosuoja on todella hyvä! Se imeytyy nopeasti ja sopii loistavasti myös meikin alle; se ei myöskään tee ihoa kiiltäväksi tai rasvaisen näköiseksi. Ainoan miinuksen annan siitä, että tarkasti katsottuna ihon pinnalla näkyy himmeä, valkoinen kalvo. Se ei kuitenkaan häiritse itseäni sen enempää, sillä tämän suojan kanssa käytän aina meikkivoidetta.

Alga Maris, Aurinkovoide kasvoille, SPF 50

Mitä korkeampi suojakerroin, sitä parempi! Yhtä hyvä kuin tuo matalamman suojan voide, mutta tässäkin ihon pinnalle tulee pieni, näkyvä kalvo – toisaalta tuo kerros on nimenomaan merkki siitä, että aurinkosuoja on toimiva.

Alga Maris, Sävyttävä aurinkovoide kasvoille, SPF 50

Aiemmin tätä sävyttävää aurinkovoidetta oli vain suojakertoimella 30, ja sävyvaihtoehtojakin oli tasan kaksi: vaalea ja tumma. En ole siis itse vielä ehtinyt testaamaan tätä SPF 50 suojaa, mutta ainakin lukemieni arvosteluiden perusteella se jatkaa totutulla, hyväksi todetulla linjalla.

Nykyisin sävyjä löytyy kolme: Ivory, Beige ja Golden. Aurinkosuoja tasoittaa ihon sävyä, ja sopii hyvin myös kevyeksi meikkipohjaksi, jos et kaipaa mitään sen kummempaa peittävyyttä. Toki tämän päälle voi huoletta levittää myös meikkivoiteen. Sävytetyn aurinkosuojan idea on nimenomaan siinä, ettei tarvitse huolehtia mahdollisesti näkyvästä valkoisesta pinnasta, vaan voide sulautuu ihon omaan sävyyn.

Sävytetty versio on ihana sellaisiin huolettomiin kesäpäiviin, jolloin ei jaksa sen kummemmin meikata – voide kasvoille, tavarat kassiin ja ulos nautiskelemaan! 🙂

Alga Maris, Aurinkovoide, SPF 30

Rakastan tätä vartalon aurinkosuojaa! Voide levittyy ja imeytyy hyvin, ja tuntuu iholla miellyttävältä. Patentoitu Alga-gorria yhdiste ja kamomillauute suojaavat, kosteuttavat ja ravitsevat ihoa. Jos tykkäät uida, suosittelen silloin nimenomaan tätä voidetta, sillä sen pysyvyys on loistava. Toki uimisen jälkeen on aina hyvä lisätä aurinkosuojaa. Myös tästä löytyy hajusteeton SPF 50 -versio.

Alga Maris, Aurinkosuojaspray, SPF 30

Koska kyseessä on spray, on se hieman kevyempi kuin voideversio. En osaa sanoa kummasta tykkään enemmän, sillä molemmat ovat niin timanttisia – tämän sprayn sujautin tosin ainakin viime kesänä useammin laukkuuni, sillä sitä voi käyttää myös kasvoille. Tästä löytyy Alga-Gorria yhdisteen lisäksi auringonkukka- ja kookosöljyä, jotka niin ikään suojaavat, kosteuttavat ja ravitsevat ihoa. Kuten muitakin, myös tätä on saatavilla SPF 50:senä.

Patyka: Rakastan Patykan tuotteita, sillä tämän sarjan siivittämänä on mahdollista saada pieni pala pariisilaista luksusta ihonhoitoon. Olin siis todella innokas testaamaan näitä useamman vuoden kehittelyn tuloksena syntyneitä aurinkosuojia. Koska tuotteet lanseerattiin vasta tänä keväänä, minulla ei ole niistä kovin pitkää käyttökokemusta. Kuitenkin jo tässä lyhyessä ajassa olen rakastunut, ja täytyy myöntää, että suosikkini Alga Maris on saanut todella kovatasoisen kilpailijan. 🙂

Kaikissa aurinkosuojissa on sama tuoksu, joka koostuu vesililjasta, valkoisesta jasmiinista sekä mantelinkukasta. Saanen sanoa, että tuoksu on omaan nenääni täydellinen! Yksi asia, johon kannattaa kiinnittää huomiota on se, että ainoastaan vartalolle tarkoitetut aurinkosuojat ovat vedenkestäviä.

Kaikkiin voiteisiin on myös lisätty kahta erittäin korkean antioksidanttipitoisuuden omaavaa tehoainesosaa – karanjaa ja vihreää mikrolevää – jotka auttavat ihoa taistelemaan auringon aiheuttamia ikääntymismuutoksia vastaan. Lisäksi voiteissa on kosteuspitoisuutta parantavaa hyaluronihappoa sekä ihoa rauhoittavaa aloe veraa ja bisabololia.

Patyka, Aurinkovoide kasvoille, SPF 50

Ostin kasvoille suoraan tämän korkean suojan antavan voiteen, sillä en halua leikitellä etenkään alkukesän petollisilla auringonsäteillä. Jos olet ajatellut, että aurinkosuoja jättää kasvot lähmäisiksi ja kiiltäviksi, niin olet kokeillut täysin vääriä tuotteita! Tämä tuntuu koostumukseltaan nimittäin suorastaan päivävoidemaiselta jättäen ihon ihanan mattapintaiseksi. Myös iholle näkyväksi jäävä kalvo on niin hentoinen, että sitä saa etsiä melkeinpä suurennuslasin avulla, ja silloinkaan ei voi olla varma, näkyykö iholla oikeasti mitään. 🙂

Meikki levittyy voiteen päälle todella hyvin, ja jostain syystä meikkipohjani on myös pysynyt kauniimman näköisenä iltaan asti. Ainoan miinuksen annan tuotteen hinnasta sekä koosta, sillä tuubi on vain 40 ml:n kokoinen, joten se saattaa loppua melko nopeasti. Tästä löytyy myös SPF 30.

Patyka, Aurinkosuojasuihke vartalolle, SPF 30

Ooh-la-laa! Tervetuloa kesä ja aurinkoiset päivät, sillä tätä aurinkosuojaa on ilo levittää iholle. Tämä tuntuu aivan kevyeltä vartalovoiteelta, ja se onkin äärettömän helppo työstää ihoon. Tuoksu on huumaava ja iho tuntuu todella pehmoiselta – välillä täytyy oikein miettiä, että oliko se oikeasti aurinkorasvaa, jota juuri laitoin. 🙂 Tämä on myös Alga Marisia helpompi pestä pois. Alga Marisin kanssa tykkään oikeastaan aina käyttää pehmeää pesusientä apuna, mutta tämä lähtee hyvin pelkällä suihkusaippualla.

EDIT 18.8.2021: Nyt, kun kesä alkaa olla jo takanapäin, voin kertoa tarkemmin kokemuksistani Patykan aurinkosuojien suhteen. Kuten jo kesän alussa uumoilinkin, ovat nämä aurinkosuojat rehellisesti sanottuna täydellisiä! Ihoni ei palanut kertaakaan ja käyttömukavuus on näissä molemmissa ihan huippuluokkaa. Vaikka aurinkosuojaa lisäili vartalolle useamman kerran päivän aikana, ei iho silti tuntunut tahmealta tai lähmäiseltä vaan tuntuma oli vartalovoidemainen. Patykaan aion luottaa myös tulevina kesinä.

Lopuksi vielä ihana seerumivinkki, sillä tämä on täydellinen seerumi nimenomaan kesään.

Novexpert Booster with Vitamin C – kirkastava C-vitamiiniseerumi

C-vitamiini on todellinen ihmeaine, ja sillä on monia tieteellisesti todistettuja vaikutuksia. Se auttaa muun muassa uudistamaan ihoa sekä ennaltaehkäisemään ikääntymisen merkkejä; ehkäisee liikapigmentaatiota sekä vaalentaa jo olemassa olevia pigmenttiläiskiä sekä tasoittaa ihon sävyä; lisää heleyttä ja kirkkautta; ehkäisee auringon UV-säteilystä aiheutuvia vaurioita ja avustaa ihoa sen omassa kollageenituotannossa. Kyseessä on siis aikamoinen tehopommi.

Olen käyttänyt tätä seerumia nyt muutaman viikon ajan aina aamuin illoin. Noin puolentoista viikon kohdalla käytön aloittamisesta aloin huomata ihossa selkeitä muutoksia: Iho näyttää kirkkaammalta ja eloisammalta, ja tietynlainen talven sameus on hävinnyt. Myös ihon pinta on tasoittunut.

Minulla on jonkin verran pisamia kasvoissa, ja olen lukenut, että tällöin voi olla myös herkkyys pigmenttiläiskien muodostumiselle. Siksi haluan suojata ja hoitaa ihoani mahdollisimman tehokkaasti ja hellävaraisesti. Aurinkovoide sekä C-vitamiiniseerumi ovat siis aktiivisessa käytössäni päivittäin.

Olen palanut elämäni aikana liian monta kertaa ja koska iho muistaa jokaisen palamiskerran, olen nykyisin todella varovainen auringon suhteen. Viimeisin kerta, jolloin paloin pahasti, oli lokakuussa 2016 ollessamme häämatkalla. Sää Okinawalla oli vuodenaikaan nähden suorastaan hämmästyttävän täydellinen, mutta tyhmänä istuskelin auringossa vajaan puolen tunnin ajan ilman minkäänlaista suojaa. Se riitti, ja seuraavat päivät sekä säärten että käsivarsien iho olivat todella punaiset ja kuumottavat.

Tuon jälkeen en ole enää ottanut aurinkoa, sillä en koe, että auringossa makaamisen hyöty olisi omalla kohdallani haittoja suurempi. Hakeudun suosiolla varjoon ja löträän aurinkorasvaa litrakaupalla. Ja mikäs tuollaisia ihania aurinkosuojia on ihoon levitellä. 🙂 Hakusessa olisi vielä sellainen tyylikäs, leveälierinen hattu, jonka alla kasvot saisivat ihanaa varjoa – otan ilomielin vinkkejä vastaan!

Niin ihanaa, että kesä on vasta alussa. Edessä ovat pitkät, kuumat päivät ja yöttömät yöt.

Olisi kiva kuulla, minkä aurinkorasvan sinä pakkaat mukaan kesäseikkailuille. 🙂

Lisää luettavaa

Leave a Comment

Sivusto käyttää evästeitä. “Hyväksy”-nappia painamalla hyväksyt evästeiden käytön. Evästeet tekevät sivuston käyttämisestä helppoa, nopeaa ja käyttäjäystävällistä. Hyväksy Lue lisää