Nykyisin käytän lähes pelkästään luonnonkosmetiikkaa. Olen vaihtanut niin kasvojen kuin vartalonhoitotuotteet luonnonmukaisiin, ja samoin on meikkien sekä hiustenhoitotuotteiden laita. Käytössäni oleva synteettisen puolen kosmetiikka on laskettavissa melkeinpä yhden käden sormilla.
Miksi sitten vaihdoin luonnonkosmetiikkaan?
Syy on yksinkertainen – en enää halua imeyttää ihoni kautta elimistöön mitään, mikä ei sinne luontaisesti kuulu. Iho on ihmisen suurin elin, ja kaikki mitä sivelet ihollesi, vaikuttaa pitkässä juoksussa hyvinvointiisi ja terveyteesi. Haluan vähentää kemikaalikuormaa niin oman itseni kuin ympäristönikin vuoksi. Runollisesti sanoen haluan laittaa iholleni vain sellaisia raaka-aineita, joita voisin joko syödä tai joiden avulla on pärjätty satoja vuosia sitten.
En ollut koskaan ajatellut sen kummemmin, mitä kaikkea synteettinen kosmetiikka sisältää. Uskoin mainospuheisiin ja hieman jopa joidenkin brändien viherpesuun. Kuitenkin kun aloin tutkia tarkemmin eri tuotteiden ainesosaluetteloja, huomasin kuinka paljon kaikkea epäluonnollista INCI-listaan mahtuikaan. Esimerkiksi mineraaliöljyä, silikoneja, parabeeneja sekä erilaisia muovijohdannaisia löytyi lähes jokaisesta käytössäni olleesta voiteesta tai muusta kosmetiikasta. En sano, että vaikkapa mineraaliöljy olisi välttämättä niin huono, sillä öljyn tapaan se toki sitoo kosteutta ihoon. Siitä kuitenkin puuttuvat kaikki vitamiinit sekä antioksidantit, joita puolestaan erilaiset kasviöljyt sisältävät. Jälkimmäiset myös ravitsevat ihoa, sillä kasviöljyjä yhdistelemällä saadaan monipuolisesti erilaisia ravintoaineita, vitamiineja sekä rasvahappoja.
Olen käyttänyt luonnonkosmetiikkaa satunnaisesti jo useamman vuoden.
Aluksi kyse oli nimenomaan vain ajoittaisista testailuista. En ollut millään tavalla kyseenalaistanut synteettisen- ja luonnonkosmetiikan eroja tai hyötyjä, vaan ostin purnukat ja meikit brändeiltä, joita eniten mainostettiin niin lehdissä kuin sosiaalisessa mediassakin. Kuitenkin myös tässä asiassa sairastamani suolistotulehdus oli tärkeässä roolissa muuttamaan käyttäytymistäni.
Sairastuttuani luin todella paljon suoliston hyvinvointiin liittyvää kirjallisuutta – oikeastaan ahmin kaiken, minkä kirjastosta löysin. Monessa kirjassa painotettiin lähes toistuvasti sitä, että kaikki mitä syöt, vaikuttaa suolistosi hyvinvointiin joko hyvällä tai huonolla tavalla. Joissain kirjoissa mainittiin myös kosmetiikan vaikutus suoliston terveyteen sekä yleisesti hormonitasapainoon, ja tämä sai minut pohtimaan, millaisia tuotteita haluan itse jatkossa käyttää.
Olen jo monta vuotta sitten vaihtanut kaikki pesuaineet – pyykinpesusta kodin yleispuhdistusaineisiin – ympäristöystävällisiin sekä pääosin hajusteettomiin versioihin, joten miksi ihmeessä en vaihtaisi myös tuotteita, joita laitan suoraan iholleni. Myös tulehduksen hoitoon syömäni suuret lääkemäärät saivat minut tuntemaan ällötystä kaikkea ylimääräistä ja luonnotonta kohtaan, joten tämä viimeistään sinetöi päätökseni.
Vuoden 2019 tammikuussa aloin systemaattisesti vaihtaa kosmetiikkavarastoani luonnonmukaiseen.
Aina kun jokin tuote loppui, etsin sille korvaajan luonnonkosmetiikasta. Jo ennenkin olin todella kiinnostunut kosmetiikasta ja innoissani kokeilemassa uusia tuotteita, mutta vasta luonnonkosmetiikan maailmaan sukellettuani tuo into on edennyt aivan uusille tasoille! Kun olin saanut vaihdettua perusihonhoitotuotteeni uusiin, ei mennyt kauaa, että huomasin ihossani selkeän muutoksen parempaan – ollakin, että käyttämäni lääkkeet vaikuttivat siihen edelleen negatiivisesti. En ole koskaan kärsinyt mistään sen kummemmista iho-ongelmista, mutta yhtäkkiä tietty tuntuma ihossa oli vain niin paljon parempi.
En voisi enää kuvitellakaan vaihtavani synteettisen kosmetiikan puolelle, kun vaihtoehtona on sivellä iholle oikeasti hyvää tekeviä raaka-aineita. Kasviöljyt ja -uutteet, kukkaisvedet, eteeriset öljyt – ah, rakastan pelkästään jo luonnonkosmetiikan tuoksumaailmaa! Näiden parin vuoden aikana olen myös ennättänyt löytää niitä omia suosikkeja, joita ostan yhä uudelleen ja uudelleen.
Nyt haluaisinkin kuulla sinun näkemyksiäsi: kallistutko selkeästi jompaan kumpaan suuntaan vai käytätkö synteettisiä ja luonnonkosmetiikan tuotteita iloisesti sekaisin?